Ayvalık Adaları ve Şeytan Sofrası’nı kurtaran rapor yayınlandı

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uzun Devreli 2009 Revizyon Planı’nın iptali için açılan dava nedeniyle hazırlanan bilirkişi raporunda, ‘Planın koruma ilkeleriyle bağdaşmadığı’ bildirildi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı Koruma Platformu Yürütme Kurulu’ tarafından düzenlenen toplantıda, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uzun Devreli 2009 Revizyon Planı’nın iptali için açılan dava hakkında bilgi verildi. Düzenlenen toplantıda, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın yanı sıra Şeytan Sofrası’nı da kapsayan, bölgeye yapılaşma endişesi getiren ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Revizyon Planı’na karşı yürütülen hukuk mücadelesinde, bilirkişi raporu, plana karşı çıkan yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları için umut oldu.

Toplantıda, platformun gönüllü avukatı Zehra Yetkin, Çevre ve Orman Bakanlığı’na karşı 2009 yılında açılan ve Danıştay 6’ncı Dairesi’nce görüşülen davadaki gelişmeyi anlattı. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Melih Ersoy, Prof. Dr. Melih Ersoy, ODTÜ Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Can Bilgin ve ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Doç. Dr. Çağatay Keskinok’tan oluşan bilirkişi heyetinin, 12 Aralık 2011 tarihinde mahkemeye sunulan bilirkişi raporuyla, hukuksal alanda önemli bir kazanım daha elde ettiklerini belirten Avukat Zehra Yetkin şunları söyledi: “Bilirkişi görüşü, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uzun Devreli 2009 Revizyon Planı’yla ilgili tepkilerimizin ve duyarlılığımızın haklılığını ortaya koymuştur. 23 sivil kuruluşun biraraya geldiği platform adına başlattığımız hukuki mücadeledeki süreç şu an için lehimize işliyor. Karşımızdakiler ne denli güçlü olursa olsun, yaşam alanlarımızı ve vatanımızı savunmaya devam edeceğiz.”

Endemik bitkiler var

Bilirkişi görüşünün, revizyon planının iptali konusunda çok önemli olduğuna dikkat çeken Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Hasan Bülent Türközen, tabiat parkının yapılaşmadan, mevcut değerlerinin öne çıkarılıp koruyarak kullanıma açılması gerektiğini savundu. Türközen, “17 bin 950 hektarlık tabiat parkı 4’ü yöreye has, çok sayıda endemik bitki ve orman örtüsüyle kaplı. Oysa ki yeni revizyon planı, parkı yapılaşmaya açtığı gibi, özellikle de büyük sermaye grupları ve rant çevrelerinin çıkarlarını gözetiyor” dedi.

Yorumlar