İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 78. kez açtı

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'in, köklü bir fuarcılık deneyimi, nitelikli insan kaynağı, tarihsel ve turistik zenginlikleri, ulaşım olanakları, otel kapasitesiyle fuarcılık sektörünü besleyecek her türlü donanıma sahip bir kent olduğunu bildirdi.

Kapılarını 78. kez ziyaretçilerine açan İEF'nin açılış töreni Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu'nda yapıldı. Açılışta konuşan Cahit Kıraç, bugün büyük bir coşkuyu ve heyecanı yaşadıklarını belirterek, bu coşkuya katılan tüm konuklara ''hoşgeldiniz'' dedi. Fuarların, çağın en iyi promosyon ve pazarlama araçları olarak görüldüğünü ifade eden Kıraç, ülkenin toplumsal, kültürel, ticari ve politik gelişmesinde de büyük rol oynadığını söyledi...

İEF'nin dünya fuarları arasında önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Kıraç, dünya fuarcılık pastasından alınan payın artırılması ve kent ekonomisinin lokomotifi durumuna getirilmesi gerekliliğini kaydetti.

İzmir'in, köklü bir fuarcılık deneyimi, nitelikli insan kaynağı, tarihsel ve turistik zenginlikleri, ulaşım olanakları, otel kapasitesiyle fuarcılık sektörünü besleyecek her türlü donanıma sahip bir kent olduğunu ifade eden Kıraç, şöyle konuştu:

-,Bildiğiniz gibi, 78. İEF'nin onur konuğu ülke Etiyopya'dır. Etiyopya, 77 milyonu aşan nüfusu ve geniş coğrafyasıyla gıdadan ihracata her türlü yatırıma ve ticarete açık bir ülkedir. Son 3 yılda gelişmeye başlayan ve artan ilişkilerimiz sayesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi 200 milyon dolara yaklaşmıştır. Türkiye ve Etiyopya arasındaki ticari ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesinde bu organizasyonun önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Yine bu organizasyonun Etiyopya'nın kendini tüm yönleriyle tanıtmak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bizler de Afrika medeniyetinin beşiği kabul edilen bu güzel ülkeyi, tarihsel zenginlikleri, yöresel kültürü, örf-adetleri, dünyaca ünlü kahvesi ve diğer tüm yönleriyle tanımak için değerli bir fırsat yakalamış bulunuyoruz.''

-,,KOCAOĞLU'NUN KONUŞMASI,,-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da fuarın kent, bölge, ülke ve insanlar için yeni umutlar doğuracak adımların başlangıcı olması temennisinde bulundu.

İçinde bulunulan kriz ortamında yeni umutlara ihtiyaç olduğunu, Türkiye gibi dinamik bir ülkenin, akıllı ve inandırıcı politikalarla küresel kriz sürecini fırsata dönüştürebileceğini dile getiren Kocaoğlu, krizin yarattığı sıkıntılı süreci aşabilmenin sihirli formülünün yerelde kalkınma olduğunu söyledi.

Belediyelerin öncelikli görevlerinin başında temel altyapı hizmetlerini sağlamak yer almasına karşın, piramidin tepesinde nihai hedef olarak yerelde kalkınmanın yer aldığını belirten Kocaoğlu, çağdaş anlayışa sahip bir kent yöneticisinin yalnızca yol, kanal ve ulaşım gibi klasik hizmetleri yeterli görmemesi gerektiğini bildirdi.

-,İzmir halkına daha kaliteli, daha verimli ve daha etkin hizmet sunabilmek ve geleceğin İzmir'ini yaratabilmek'' ana hedefi doğrultusunda, çalışmalarını yoğun biçimde sürdürdüklerini kaydeden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

-,Savaş yıllarının karartma gecelerinde bile mum ışığı altında çalışmalarını sürdüren İEF'nin, 78 yıllık tarihi boyunca büyüyerek ve gelişerek varlığını sürdürmesi, dünya fuarcılığı içinde elbette çok özel bir başarıdır. Ama yeterli olmamalıdır. Belediye olarak, Gaziemir'de 330 bin metrekarelik arazi üzerinde profesyoneller için dünya ölçeğinde yeni bir fuar alanı oluştururken, Kültürpark'taki geleneksel yapıyı da eğlence, kültür ve sanat etkinliklerini zenginleştirerek geliştirmek istiyoruz. Kültürpark içindeki 23 bin 500 metrekarelik fuar hollerimizi ise baştan aşağı yenileyerek, Türkiye'nin en büyük kongre merkezlerinden birini oluşturacağız. Geçen yıl İzmir'de 30'un üzerinde fuar düzenlendi. Küresel krizin olumsuzluklarının her sektörde hissedildiği bu dönemde, İzmir'de düzenlenen fuarların, kent ekonomisine yarattığı katma değerin sürekli artış gösterdiği bir gerçektir.''

Bu yıl onur konuğu ülkenin Etiyopya'nın seçilmesinin, Türkiye'nin gelişen Afrika pazarıyla ilişkilerini güçlendirme açısından stratejik bir tercih olduğunu belirten Kocaoğlu, onur konuğu il uygulamasıyla da kentler arasındaki diyaloğun pekiştiğini, bu yılki onur konuğu ilin Çanakkale olduğunu bildirdi.

Dr. Behçet Uz'un büyük çabalarıyla kurulan fuarın, yine Uz'un ifadesiyle, ''müstesna bir Cumhuriyet eseri'' olduğunu, olmayı da sürdüreceğini vurgulayan Kocaoğlu, Ulu Önder Atatürk'ün verdiği ''İzmir'i fuarlar ve kongreler kenti yapma'' görevini yerine getirmenin çabası içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar