ABD'de turistler nasıl kazıklanıyor?

Fransa'nın en güvenilir haber kaynaklarından biri haline gelen Rue 89 sitesinin muhabirleri Amerikalı arkadaşlarıyla beraber Seine Nehri yakınlarında turizmcafe'ye gitti.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,---,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*
Garson masaya geldiğinde İngilizce iki kahve, iki sıcak çikolata ve bir bira istiyoruz. Garson, fiyat farkından bahsetemeden kahvede süt isteyip istemediğimizi soruyor. Amerikalılar bunun kendilerine 3 euro daha fazlaya mal olacağından habersiz kabul ediyor. Garson Bira büyük mü orta mı" diyor. Büyük biranın 50'lik olacağını tahmin ederek büyük istiyorum. Birkaç dakika sonra garson ikişer fincan kahve ve sıcak çikolata yerine ikişer büyük kase getiriyor. Bira ise tam bir litre! Hesap 40,20 euro,, İçimizden biri "Fransa'da içeceklerin normal boyutu bu mu" diye soruyor, garson anlamamazlıktan gelip uzaklaşıyor.
Saint-Michel'de çalışan bir garson -üç çeşit fiyatımız var: müdavimler, parisliler ve turistler" diyor. Herkes aynı menüden sipariş verdiği halde müdavimler içerde, içeceklerin terastakilerden daha ucuza servis edildiğini bildiği için direkt olarak buraya yöneliyor. Parisliler ya da Fransızlar garsonla konuşarak daha bilinçli karar veriyor. Turistler ise garsonların "Yanında salata ister misiniz" ya da "Kolanız buzlu mu olsun" gibi sorularına olumlu yanıt veriyor ve 5 euro ekstra hesap ödemek zorunda kalıyor.

Rue89 haberi yayınlamadan önce ilk cafe'nin sahipleri ile konuştu. İşletme sahipleri Turistik bölgedeki tüm cafe'ler böyle çalışıyor. Biz de yurt dışında çok kazıklandık. Eskiden fiyatlarımız ucuzdu, herkes kötü bir işletme olduğumuzu düşünüyordu. Fiyatları üçe katladığımızdan beri üst sınıf cafe muamelesi görüyoruz. Yasa dışı bir şey yapmıyoruz" dedi.

Yorumlar