Kalp krizine ve felce sebep olan bir gen bulundu

Hücre Metabolizması isimli dergide yayınlanan çalışmada, yağ tortuları gençlerin damarlarında şekillenmeye başlıyor, ancak büyük çoğunluğu zararsız. Plakların yüzde 2'sinin parçalanma potansiyeline sahip oldukları düşünülüyor.

Ölü hücreler

Plakların iç çekirdeği birçok ölü hücre içeriyor. Bu hücreler, plakların dış yüzeyini güçsüzleştiren maddeleri serbest bırakıyor, böylece plaklar daha çok kırılganlaşıyor...

Kolombiyalı grup, bu ölü hücrelerin inşasında anahtar rol oynadığı düşünülen bir gen tespit etti. Araştırmacılar, plakları geliştirmeleri için 10 hafta boyunca aşırı yağlı yiyeceklerle beslediler..., Anahtar genden yoksun olan hayvanlar daha küçük plaklar oluşturdular ve bunların ölü hücre seviyeleri daha azdı. Şüpheli gen vücut tarafından hasarlı ya da sağlıksız hücreleri öldürmek için kullanılan mekanizmada merkezi rol oynayan bir protein üretiyor. Bu mekanizma dokularımızın iyi çalışır halde olmasını temin ediyor.

Son yapılan araştırmaya göre, bu sürecin bazen agresif olduğu ve iyi huylu plakların ölümcül olmalarına neden olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılardan, Dr. Ira Tabas, -Bulgular, anahtar gen üzerinde etkili olabilecek ve tehlikeli plakların riskini önlemede yeni ilaçlar için umutları artırdı dedi.

İngiliz Kalp Derneği'nden Alasdair Little ise bunun çok ilginç bir biyolojik araştırma olduğunu belirterek ,Bu çalışma bazı plakların neden kalp krizine yol açan koroner damar hastalıklarına neden olduğu, bazılarının ise neden böyle bir etkisinin olmadığını açıklıyor, diye konuştu.

Yorumlar