Bel Fıtığı Tedavisi, Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Bel ve bacak ağrılarına neden olan bel fıtıklarında, ameliyatsız tedavi yöntemleri o yıllardan beri uygulanmaktadır. Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemlerinde Amerika gibi gelişmiş ülkelerde en son geliştirilip etkinliği FDA tarafından onaylanıp uygulanan yöntem RF – Nucleoplasty tekniğidir. Bu yöntem RF teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen, rizikosu ve komplikasyonları minimal olan bir tekniktir.

Nucleoplasty uygulanacak olan hastanın hastaneye yatması söz konusu olmayıp uygulama bir cerrahi merkez veya hastanede gerçekleştirilmekte ve hasta aynı gün evine dönebilmektedir.

Hangi Hastalar bu yöntemden istifade ederler için

Sık sık bel, kalça ve bacak ağrısından yakınan; ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi konservatif tedavilerden sonuç alamamış olan ve henüz açık cerrahi aşamasına gelmemiş olan hastalar bu yöntemden istifade ederler.


Patlamış, kanal içine girmiş bel fıtıklarında bu yöntem uygulanmaz.

o- Nucleoplasty Nasıl Uygulanır;

Hastaya sakinleştirici medikal müdahale yapıldıktan sonra ( Narkoz verilip uyutulması söz konusu değildir ) uyanık vaziyette, yatar durumda, bölgesel olarak uyuşturularak bel bölgesinden bir kanülle Röntgen kontrolu altında, hasta olan diskin bulunduğu omurlar arasına girilir. RF ( Radyofrekans ) enerjisi verilerek hasta fıtığı oluşturan dokuların buharlaştırılarak büzülmesi sağlanır. Böylece fıtığı oluşturan dokular büzülüp küçüldüğünden; bacağa giden siyatik sinir kökü üzerindeki baskı kalkar ve bel, kalça veya bacak ağrısı da ortadan kalkmış olur.

Nucleoplasty uygulaması yaklaşık 30 dakikadır, ancak hastanın hazırlanması ve birden fazla fıtıklaşma durumlarında 1 –2 saate kadar uzayabilmektedir.

o Nucleplasty nin Laser uygulamasından farkı nedir ?

Laser ile bel fıtığı tedavi yöntemlerinde uygulanan teknik ile uygulama bölgesinde 300 – 600 dereceye kadar ısı oluştuğu halde RF – Nucleoplasy de uygulanan bölgede ısı maksimum 70 derecedir. Bu nedenle Laser uygulamalarında olduğu gibi yüksek ısının çevre dokulara ( omurilik veya sinir kökleri, damarsal yapılar gibi ) zarar vermesi söz konusu değildir.

-Nucleoplasty uygulamasının herhangi bir yan etki veya riski var mıdır ?

Uygulama steril ortamda yapıldığından enfeksiyon riski çok zayıftır. Sinir kökü ve çevre dokular ile damarsal yapıların hasarı ise uygulama hem rontgen kontrolu altında yapıldığından hem de hasta ve bölgesel sinirler nonitorize edildiği için istenmeyen durumların ortaya çıkması engellenir. Genellikle hastalar uygulamadan sonra kanülün girdiği bölgede hafif ağrı ve gerginlik hissedebilirler.

Etkisi ne kadar zaman içinde fark edilir ? Bir çok vakada, hastalar 1 hafta içerisinde ağrıdaki azalmayı belirgin şekilde hissederler. Hem bel hem de bacak ağrısından şikayet eden hastalarda ağrının azaldığını fark ettikleri ilk bölge bacağa yayılan ağrıdır.

Bel Fıtığı Tedavisinde Neler Gerekli ?
Lomber MR tetkiki ( 1.5 Tesla veya gelişmiş teknolojiye sahip daha düşük güçte olan cihaz )
Lomber bölgenin 2 yönlü direkt grafisi
Hastanın muayene bulguları
Gerekli laboratuvar tetkikleri

Yorumlar