Türkü nedir ? Türkülerimizin özellikleri nelerdir?

Dışarıdan bakıldığında sadece beş harfli basit bir kelime gibi görünür "TÜRKÜ".
Fakat türkü demek çok şey demektir, bir ansiklopediyi dolduracak derinliğe sahiptir türkü-türkülerimiz.
Bize aittir onlar adı üzerinde "türk'ü",Türklere-Türkiye'ye ait olan demektir. Özümüz olan türküler tüm duygularımızı bire bir yansıtırlar.Yoksa yanılıyor muyum? Sevdiğiniz kişi sizi terk ettiğinde ruh halinizi yansıtan bir türkü çığırmaz mısınız hemen?
Davul zurna sesini duyunca hemen ayağa kalkıp halaya katılmaz mısınız?
Bir uzun hava söylendiğinde dalıp çok uzaklara gitmediniz mi hiç?
Ve daha birçok örnek verebiliriz...
Her ilimize ait mutlaka bir türkü vardır bu hiç dikkatinizi çekti mi? Tabii ki her bölgeye özgü farklı motifler içerir türkülerimiz.Yöre insanının aşkı sevdası,derdi kederi,sevinci coşkusu, hepsini bulabilirsiniz ayrı ayrı her sözde her notada her melodide...
Biraz da bilimsel açıdan bahsedelim türkülerimizden.Türküler uzun havalar ve kırık havalar olmak üzere ikiye ayrılır.Uzun havalar serbest ölçüden meydana gelmiştir.Herhangi bir ölçüye bağlı kalınmaksızın çalınıp söylenir.
Kırık havalarda ise belirli bir ölçüye bağlı kalınır.
Türkülerimizin sözleri genellikle aslında birer şiirdirler.Bu şiirler ozan adını verdiğimiz kişiler tarafından yazılırlar.
Ömürleri yaklaşık 1000-2000 yıl olan türkülerimiz de bulunmaktadır.Bu kadar eski zamandan kalmalarına rağmen her söylendiğinde üzerinde bir kez daha düşünmemizi sağlayan eskimeyen sözlerden oluşur türküler.
Türküler biz türkü severler oldukça,Türkiye var oldukça hep bizimle yaşayacaktırlar.
Türküyle kalın...

Yorumlar