Cem AKBAŞ :CUMHURİYETİN 86. YILINI KUTLARKEN BİR NOT

Bundan tam 86 sene önce 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti, uluönder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları tarafından kuruldu.
Cumhuriyetimizin kurulmasıyla ülkemize demokrasi ve laiklik hakim oldu.O zamanlarda genellikle ülkeler padişahlık ya da krallık sistemleriyle yönetiliyordu.Bu tip yönetim biçimlerinin çağ dışı olduğu zamanla çok daha net bir şekilde anlaşıldı.Padişahlıkla yönetilen ülkelerde sınırsız yetkisi bulunan padişahın emirleri eksiksiz yerine getirilirdi.Bu durumun büyük bir ihtimalle yanlış kararlar alınmasına neden olacağı hemen aklımıza gelir.Demokraside ise belirli kanunlara dayanan devlet anayasasının öngördüğü şekilde kanunlarla kararlar verilir.
Bu kanunlar yeterli çoğunluk mecliste sağlandığı takdirde ancak değiştirilebilir.
Mecliste halkı temsil etmek üzere seçilmiş her ilden milletvekilleri yer alırlar.Ülkeyi kimin yöneteceği demokratik platformda halkın oylarıyla belirlenmektedir.
Kısacası halkın yönetimde söz sahibi olduğu bir yönetim şeklidir demokrasi...
Biz bu durumu tabii ki kayıtsız şartsız ATATÜRK'e borçluyuz.
Pekala biz, bize büyük zorluklarla armağanedilen bu cumhuriyeti ne kadar koruyoruz, arka çıkıyoruz.Üzerimize düşen görev cumhuriyetimize ne pahasına olursa olsun sahip çıkmaktır.
Fakat son zamanlarda görüyoruz ki devletimizin başındakiler cumhuriyetimize sahip çıkmak yerine onu yıkma temelleri atıyorlar.Bu durum karşısında üzerimize düşeni yapmalıyız.Tepkimizi nasıl dile getirebiliriz? Tabii ki demokratik hakkımız olan oylarımızla....
Son olarak bu cumhuriyet bir günde kurulmadı,bu armağan bize çok uzun uğraşlar sonucunda verildi.Emanetize sahip çıkalım.
Cumhuriyetimizi sadece 29 Ekim günü bir günlüğüne değil hergün hatırlamak dileğiyle...
Cem AKBAŞ

Yorumlar