Bağlama ustaları ,Bağlama ustalarımızı tanıyalım

Ruhun hormonsuz gıdası olan Türkülerimizi en iyi yansıtan enstruman bağlama olarak bilinir.Bağlama, Anadolu'nun bağrında filizlenmiş ve günümüze kadar pek az değişiklikle ulaşmış bir çalgıdır.
Türk Halk Müziğinin temel enstrumanı olan bağlama 7 telli bir çalgıdır.Alt grup 3 telden, orta ve üst grup ise 2 şer telden oluşmaktadır.Cura, çöğür, divan sazı ve kopuz gibi çeşitleri olan bağlama tezene ile çalınır.
Biraz bağlama üstadlarından bahsedelim...
Küçük yaşta gözlerini kaybeden Aşık Veysel hayata küsmeyip müzikle yaşama sıkı sıkıya bağlanmıştır.Annesinin ona aldığı kırık bir sazla müziğe başlayan ozanımızın sayısız bestesi mevcuttur."Benim sadık yarim kara topraktır."Ne de güzel söylemiş değil mi? Ünü kısa sürede yurdun tümüne yayılan üstad Mustafa Kemal ATATÜRK önünde de sahneye çıkma şerefine nail olmuştur.
Son yıllarda bağlama çalanların sayısının artmasında büyük rol oynamış olan Arif Sağ, Erzurumludur.Aynı zamanda benim de hocam olan Arif hoca, sırtında sazıyla İstanbul'a geldiğinde birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen yılmamış, Türkülerin giderek yaygınlaşmasına açtığı müzik eğitim okullarıyla öncülük etmiştir.
Türk Halk Müziği denilince bir de kötü olay akıllara geliyor.2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta meydana gelen bu insanlık dışı olay birbirinden değerli 33 insanın hayatına mal olmuştur.Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin gibi bağlama üstadlarını bu olayda kaybetmemiz Türk Halk Müziği için kuşkusuz çok büyük bir kayıp olmuştur.Hatta, Muhlis Akarsu bir deyişinde şöyle söylemiştir:
"Akarsuyum yansam da kül olup savrulsam da;
Bazı bazı gülsem de yine gönlüm hoş değil..."
Biz gençlere düşen kültürümüze her zaman sahip çıkmaktır.
YAZAR:Cem AKBAŞ

Yorumlar